Wetenschappers gespecialiseerd in EMF roepen op tot bescherming tegen niet-ioniserende blootstelling aan elektromagnetische velden.
International Scientist Appeal on Electromagnetic Fields
Martin Blank PhD., May 11 2015.
Aan:
Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties;
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie;
Inger Andersen, uitvoerend directeur van het UNEP-milieuprogramma;
De leden van de Verenigde Naties
Wij zijn wetenschappers die zich bezighouden met de studie van biologische en gezondheidseffecten van niet-ioniserende elektromagnetische velden (EMF). Op basis van door vakgenoten gecontroleerd, gepubliceerd onderzoek, maken wij ons ernstige zorgen over de alomtegenwoordige en toenemende blootstelling aan EMF die wordt gegenereerd door elektrische en draadloze apparaten. Deze omvatten - maar zijn niet beperkt tot - radiofrequente straling (RFR) uitzendende apparaten, zoals mobiele en draadloze telefoons en hun basisstations, Wi-Fi, zendantennes, slimme meters en babyfoons, evenals elektrische apparaten en infrastructuur gebruikt bij de levering van elektriciteit die een extreem laagfrequent elektromagnetisch veld (ELF EMF) genereert.
Wetenschappelijke basis voor onze gemeenschappelijke zorgen
Talrijke recente wetenschappelijke publicaties hebben aangetoond dat EMF levende organismen beïnvloedt op niveaus die ver onder de meeste internationale en nationale richtlijnen liggen. Effecten zijn onder meer een verhoogd risico op kanker, cellulaire stress, toename van schadelijke vrije radicalen, genetische schade, structurele en functionele veranderingen van het voortplantingssysteem, leer- en geheugentekorten, neurologische aandoeningen en negatieve effecten op het algemeen welzijn bij mensen. Schade gaat veel verder dan het menselijk ras, omdat er steeds meer aanwijzingen zijn voor schadelijke effecten voor zowel planten als dieren.
Deze bevindingen rechtvaardigen ons beroep op de Verenigde Naties (VN) en, alle lidstaten ter wereld, om de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan te moedigen sterk leiderschap uit te oefenen bij het bevorderen van de ontwikkeling van meer beschermende EMF-richtlijnen, het aanmoedigen van voorzorgsmaatregelen en het opleiden van het publiek over gezondheidsrisico's, met name risico's voor kinderen en ontwikkeling van de foetus. Door geen actie te ondernemen, vervult de WHO haar rol als vooraanstaand internationaal agentschap voor de volksgezondheid.
Ontoereikende niet-ioniserende EMF internationale richtlijnen
De verschillende instanties die veiligheidsnormen vaststellen, hebben onvoldoende richtlijnen opgelegd om het grote publiek te beschermen, met name kinderen die kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van EMF. De Internationale Commissie voor niet-ioniserende stralingsbescherming (ICNIRP) heeft in 1998 de “Richtlijnen voor het beperken van blootstelling aan tijdsafhankelijke elektrische, magnetische en elektromagnetische velden (tot 300 GHz)” ingesteld. Deze richtlijnen worden geaccepteerd door de WHO en verschillende landen over de hele wereld. De WHO roept alle landen op om de ICNIRP-richtlijnen aan te nemen om internationale harmonisatie van normen aan te moedigen. In 2009 heeft de ICNIRP een verklaring uitgegeven waarin werd bevestigd dat het zijn richtlijnen uit 1998 bevestigde, omdat naar hun mening de sindsdien gepubliceerde wetenschappelijke literatuur 'geen enkel bewijs heeft opgeleverd voor eventuele nadelige effecten onder de basisbeperkingen en geen onmiddellijke herziening van zijn richtlijnen voor het beperken van blootstelling aan hoogfrequente elektromagnetische velden. ICNIRP blijft tot op de dag van vandaag deze beweringen doen, ondanks groeiend wetenschappelijk bewijs dat het tegendeel beweert. Wij zijn van mening dat, omdat de ICNIRP-richtlijnen geen betrekking hebben op langdurige blootstelling en effecten met een lage intensiteit, deze onvoldoende zijn om de volksgezondheid te beschermen.
De WHO heeft de International Agency for Research on Cancer (IARC) -classificatie van extreem lage frequentie magnetische velden (ELF EMF) in 2002 en radiofrequente straling (RFR) in 2011 aangenomen. Deze classificatie stelt dat EMF een mogelijk carcinogeen voor de mens is (groep 2B). Ondanks beide IARC-bevindingen blijft de WHO volhouden dat er onvoldoende bewijs is om deze kwantitatieve blootstellingslimieten te verlagen.
Aangezien er controverse bestaat over een reden om normen vast te stellen om nadelige gezondheidseffecten te voorkomen, raden we aan dat het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) een onafhankelijk multidisciplinair comité bijeenbrengt en financiert om de voor- en nadelen van alternatieven voor huidige praktijken te onderzoeken die aanzienlijk lagere blootstellingen aan RF- en ELF-velden. De beraadslagingen van deze groep moeten op een transparante en onpartijdige manier worden gevoerd. Hoewel het van essentieel belang is dat de industrie bij dit proces wordt betrokken en samenwerkt, mag de industrie haar processen of conclusies niet beïnvloeden. Deze groep moet hun analyse verstrekken aan de VN en de WHO om voorzorgsmaatregelen te nemen.
Samen vragen we ook dat:
Oproep van EMF wetenschappers aan de Verenigde Naties & de WHO (2015). Bezoek de website van EMFscientist.org 🔗