Meer Hacking


Begin 2020 ging het mis bij een aantal grote overheidsinstellingen in Nederland. De Universiteit van Maastricht betaalde losgeld om haar gegijzelde computernetwerk te bevrijden. Amsterdam, Rotterdam en andere gemeenten zagen zich genoodzaakt om servers uit te schakelen. In 2019 nam het aantal meldingen van ransomware toe. Cybercriminaliteit groeit al jaren exponentieel.

Kwetsbaarheid van het alledaags bestaan


Met 5G, de slimme steden en het Internet der Dingen (IoT) neemt de kwetsbaarheid van vitale processen van de maatschappij toe. Slimme apparaten in huis, in de zorg, in het vervoer en bij de overheid worden risicovolle schakels die door kwaadwillenden aangevallen kunnen worden.

Slimme wereld?


Je slimme deurbel, de app om de verlichting in huis te bedienen, de slimme meter of je slimme auto kunnen op afstand overgenomen worden. Er kan malware op je telefoon, computers of slimme apparaten geplaatst worden. Het misbruik maken van de kwetsbaarheid van het smartgrid zal steeds meer toenemen.

Domino effect


De afhankelijkheid van al die technologie creëert een kwetsbare samenleving. Als de stroom uitvalt komen allerlei vitale processen stil te liggen. Doordat met het 5G/IoT/smartgrid alles met elkaar verbonden wordt, is er kans op een domino effect bij aanvallen van buiten. Meer Hacking zorgt voor Minder Veiligheid.

Meer Hacking
Internet of Things is een Hacker walhalla


Website Bronnen:Video Bronnen:


Smart Attack (Engels, 4 min)
Animatiefilm over het smartgrid.


Cars now run on data. We hacked one to find out what it knows about you. Washington Post.PDF bronnen:

5G Cybersecurity Report EU

EU coordinated risk assessment of the cybersecurity of 5G networks (Report, 9 October 2019)

Download PDF
33 pagina's 1,8 MB

download PDF

Big Data in een vrije en veilige samenleving
Rapport van de Wetenschappelijke raad voor regeringsbeleid
(Nederlands, 2016)

Download PDF
172 pagina's 3,7 MBFlyer 5G is niet oké | bronnen & videos

Er is reden tot ongerustheid over 5G. De vijfde generatie van het mobiele netwerk wordt gepresenteerd als een supersnel en ideaal alternatief voor 4G. Door 5G & het Internet of Things (IoT) wordt alles met elkaar verbonden. Dat klinkt handig, maar is al die draadloze straling veilig? 268 wetenschappers & artsen zeggen van niet. Zij roepen op om 5G te stoppen!

De straling van 5G komt dichter bij huis en wordt intenser. In stedelijke gebieden komt er om de 200 meter een antenne, bijv. in lantaarnpalen. Daarnaast zal er gewerkt gaan worden met hogere frequenties voor grotere snelheid.

Al die antennes, mobieltjes en slimme apparaten zullen draadloos heel veel data uitwisselen. Het groeiende dataverkeer zal leiden tot fors hogere energiekosten. 5G leidt tot meer CO2 uitstoot.

Het dagelijks leven zal met het IoT kwetsbaarder worden. De slimme apparaten kunnen doelwit worden van spionage of cybercrime. 5G betekent ook minder veiligheid & privacy.

zet de feiten op een rij
5G is niet oké


5gisnietoke.nl/ 2020/ info & contact