“5G” betekent heel veel slimme lantaarnpalen


Slimme lantaarnpalen kunnen van alles. Snuffelen aan de luchtkwaliteit, luisteren, kijken en communiceren. De palen kunnen met wifi, 2G, 3G, 4G of 5G uitgerust worden. Het bedrijf Sustainder uit Emmen produceert "slimme verlichting voor een duurzame toekomst". Middels het plaatsen van cassettes of via software upgrades kunnen de opties van lantaarnpaal aangepast worden, ook na aanschaf en zonder dat dit zichtbaar is.

Slimme palen

Een soortgelijk Nederlands bedrijf dat slimme palen biedt is TVILight, gevestigd in Amsterdam en Groningen. Zij hebben een groot project gedaan met slimme verlichting in Helmond en in de haven van Moerdijk.

De EU heeft plan om 10 miljoen slimme lantaarnpalen te plaatsen. Slimme lantaarnpalen worden verkocht als duurzaam, vanwege besparingen door LED lampen, maar de extra energiekosten voor Wifi of Mobiel dataverkeer worden buiten beschouwing gelaten.

Slimme palen


Video Bronnen:


How to build a smart city? - Cent-R Lightwell


Small cell radiation intensity - Cataraqui Woods, Kingston, Ontario


Vergelijking Macro cell (telefoonmast) met Small cell (Lantaarnpaal) - Cataraqui Woods, Kingston, OntarioSlimme Lantaarnpalen en Privacy. CBS.

5gisnietoke.nl/ 2022/ info & contact