“5G” betekent meer Spionage


Met 5G en het Internet of Things wordt alles verbonden met elkaar. Er komt één groot netwerk waar alle dingen gekoppeld worden. Dit betekent een kwetsbare situatie. Niet alleen hackers kunnen toegang krijgen tot je koelkast, ook spionnen kunnen meekijken en ingrijpen. Spionnen van grote multinationals die je producten willen verkopen of spionnen van China, de AIVD of de NSA.

Sleepnetwet


Met de nieuwe WIV uit 2018, beter bekend als de Sleepnetwet, hebben de AIVD en de MIVD een vrijbrief gekregen om middels automatische systemen (lees Artificial Intelligence, AI) alles ongelimiteerd in de gaten te houden. Ze mogen door die nieuwe wet ook hacken. Met 5G, de slimme stad en het IoT ontstaat er een walhalla voor de geheime diensten. Ze kunnen overal meekijken en zelfs ook ingrijpen.

NSA


Volgens klokkenluider William Binney tapt de NSA al alle telecommunicatie af (zowel alle mobiele als alle internet). Met het toenemende aantal mensen en dingen die verbonden zijn, ontstaat er een zee aan data. Deze data wordt ontgonnen middels Artificial Intelligence. De opdrachten die je geeft aan de slimme speaker, de zoekwoorden die je intoetst bij Google, de likes die je geeft op FaceBook. Alles in kaart gebracht. De slimme pop van je dochter, het seksspeeltje van je partner, alles wordt gebruikt om mee te luisteren en kijken in je leven. Ook als je zogenaamd "niets te verbergen hebt". Pas op: Je mobieltje kan meeluisteren als je klaar komt.

Pas op de plaats


Hoeveel willen we inzage geven in ons leven? Hoeveel mogen geheime diensten, multinationals, telecomindustrie en militaire mogendheden van jou te weten komen? Met de uitrol van 5G & IoT vervagen de grenzen en komt je gehele leven in de handen van onzichtbare machten. Wat ze doen met al die verzamelde data is voor het grootste deel onduidelijk. Het is tijd dat dit besproken wordt.

In plaats van altijd maar weer voor de technologische vooruitgang te kiezen, zouden we op de rem moeten trappen. Er is nooit een fatsoenlijk publiek debat geweest over de wenselijkheid van een dergelijke controlestaat, volledig in het net dat deze vormt om ons leven. Als er maar genoeg financiële middelen beschikbaar zijn, kan er met grote precisie bespioneerd worden. Voor de misdaad, geheime diensten, militaire machten en multinationals is dit geen issue. Geld genoeg. De financiële macht die de militaire industrie op het gebied van informatietechnologie uitoefent is gigantisch. Laten we de wereld overnemen door deze machten?

Zouden we niet zélf eigenaar moeten zijn van al die persoonlijke data? Het huidige systeem heeft achterdeuren open voor spionage. Het is niet voor niets dat Huawei buiten de deur wordt gehouden in Amerika. Willen we ons overleveren aan Amerika, de NAVO of aan China? Of willen we een vrij en onbezorgd leven zonder bespioneerd te worden door deze machten?

Spionage


Website Bronnen:Video Bronnen:


Smart Attack (Engels, 4 min)
Animatiefilm over het smartgrid.


I'm an Internet Company, I'm the Government (Engels, 1,5 min) Mark Fiore, 2013. Animatiefilm over spionage.


Li'l NSA Spy Kit (Engels, 2 min) Mark Fiore, 2013. Animatiefilm over wereldwijde NSA spionage.


Drones come to Techopolis! (Engels, 2 min) Mark Fiore, 2013. Animatiefilm over big brother.


NSA Whistle-Blower William Binney Tells All: Stellar Wind New York Times.


Shoshana Zuboff on 'surveillance capitalism' and how tech companies are always watching us (Engels, 40 min) Channel 4 News


Digitropolis (Nederlands, 1 uur)
Documentaire van We Are Change NL.


Gebruik van AI in Chinese klassen (Engels, 5 min) Wallstreet Journal.


Hoe alle moderne auto's data verzamelen en daarover zwijgen. Wat wordt er bewaard? (Engels, 6 min) Video van Washington Post.5G is niet oké

zet de feiten op een rij
5gisnietoke.nl/ 2022/ info & contact