“5G” betekent meer Straling


Soms hoor je dat met 5G de straling minder wordt. Is dat waar?

Bij 5G komt een nieuw type zender die bundels straling gebruikt, Beamforming genaamd. Door een bundel op de beller te richten verminderd de straling voor de omgeving. Dit is een vooruitgang, maar aan de techniek van Beamforming kleven grote bezwaren en niet alle masten zullen voorzien worden van dit type zender.

Meer antennes


De antennes voor de bestaande netwerken (voor 2G, 3G en 4G) blijven werken. Wel gaat iedere provider één netwerk ontmantelen (KPN en Vodafone zijn gestopt met 3G, T-Mobile met 2G). Maar de capaciteit van Massive Mimo antennes vergroot het aantal mogelijke connecties. Een Massive Mimo kan veel meer connecties tegelijkertijd open houden. Al zou het aantal antennes gelijk blijven, dan nog groeit het aantal connecties exponentieel.

Driemaal landelijke dekking


Iedere provider die meedoet zal eigen 5G antennes gaan plaatsen. Dat betekent dat er driemaal een landelijk dekkend netwerk van 5G straling komt, met een verplichte dekkingsgraad van 98%.

Meer dataverkeer


Met de overgang naar 4G is het dataverbruik destijds gestegen met 80%. De regel is: Als netwerken sneller zijn, wordt er meer data verbruikt. Meer data betekent meer straling. 5G wordt vele malen sneller. Gamen, downloaden en streamen zullen moeiteloos gaan. Het ligt dus in de verwachting dat het dataverbruik wederom een forse stijging laat zien.

Hoog frequente straling


Om de capaciteit en de snelheid van 5G te vergroten gaat gewerkt worden met hoge frequenties. Deze straling is intenser voor mens en natuur. Uit eerste onderzoeken is gebleken dat 5G straling de antennes van insecten opwarmen en de huid van mensen kan irriteren.

Small Cells


Voor het deel van 5G dat gebruik gaat maken van hoge frequenties (3,5, 26 en 60 GHz) zijn heel veel kleine antennes nodig. Deze komen bijvoorbeeld in lantaarnpalen, bushokjes, abri's, verkeerslichten of op gebouwen. Deze 'small cells' worden in stedelijke gebieden om de 50 tot 200 meter geplaatst. Met dit plan komt de straling dichterbij huis, misschien wel voor je deur. Antennes dichterbij huis betekent meer straling.

Internet der Dingen


Met de uitrol van 5G wordt een netwerk neergezet dat slimme apparaten en voertuigen kunnen gebruiken voor communicatie. KPN schrijft hierover: "Over twee à drie jaar is 5G dusdanig volwassen dat gigantische aantallen apparaten zoals bewakingscamera’s en straatverlichting met sensoren tegelijk kunnen worden bediend. Per vierkante kilometer kan dat gemakkelijk oplopen tot boven het miljoen."

In Nederland zullen miljarden apparaten communiceren met het 5G netwerk. Al die communicatie komt bovenop het reguliere gebruik van het netwerk voor mobiele telefonie. En dat betekent een ware explosie in dataverkeer en straling.

Stralende mobieltjes en andere slimme apparaten


Het zijn niet alleen de antennes die stralen. De slimme mobieltjes, slimme auto's, slimme meters en al die andere slimme dingen stralen allemaal ook. De hoeveelheid data voor een zelfsturende auto loopt aardig op, een uurtje rijden is al snel een paar honderd Gigabyte aan communicatie met alle zenders en antennes onderweg. Dit betekent een explosieve groei van straling op straat, in de auto of de bus, op je werk of thuis.

Met 5G zal de straling exponentieel toenemen, omdat:


  1. 5G bovenop het huidige netwerk komt en drie providers een landelijk dekkend netwerk gaan uitrollen
  2. Het dataverbruik voor mobiel telefoonverkeer door een sneller 5G zal toenemen (denk aan gaming, streaming, downloaden)
  3. Er tienduizenden antennes bijgeplaatst gaan worden, dichter bij huis, in bijvoorbeeld straatmeubilair
  4. Miljarden slimme apparaten en voertuigen gaan communiceren via 5G en dat al deze 'dingen' ieder op zich ook straling verspreiden
  5. Er hogere frequenties gebruikt gaan worden die intenser zijn voor de gezondheid

Tel daarbij op de Internet satellieten van Elon Musk 🔗 en Amazon 🔗 en de Internet balloons van Google 🔗 en je weet één ding zeker: De hoeveelheid straling neemt exponentieel toe.

Mobiele telefoon straling
Slimme Auto's
Slimme dingen in huis


5G is niet oké

zet de feiten op een rij
5gisnietoke.nl/ 2023/ info & contact