Op dit moment staan er meer dan geregistreerde 47.000 antennes (bijna 19.000 antenne-installaties) in Nederland. Dit aantal zal met de uitrol van 5G alleen maar omhoog gaan. Het kabinet wil een 5G-mast op elke straathoek, zo schreef Het Parool 🔗.
Aan het begin van 2020 heeft het Antennebureau een nieuwe rekenwijze geïntroduceerd. Er wordt niet meer gesproken over het aantal antennes, maar over het aantal antenne-installaties. De aanpassing heeft ervoor gezorgd dat het aantal van 47.000 antennes -op papier- is teruggebracht tot 18.789. Deze maatregel kan gezien worden als een administratieve truc om het aantal minder groot te doen lijken.
De antennes voor de bestaande netwerken blijven grotendeels werken. Wel gaat iedere provider een ouder netwerk uitzetten. Vodafone stopte 3 februari 2020 met het 3G netwerk, KPN deed dat april 2022. T-Mobile zette het 2G netwerk uit in november 2020.
Toch zal het aantal antennes toenemen, al was het alleen al omdat iedere provider een eigen landelijk dekkend netwerk moet neerzetten. Tevens is er de verplichting een 98% dekkingsgraad te bieden. Daardoor zullen ook tot dusver stralingsluwe plekken voorzien worden van masten.
Voor 5G wordt gedeeltelijk gebruik gemaakt van Massive Mimo. Waar vroeger een zender 4 antennes bevatte, is dat bij Massive Mimo 32 of 64 antennes. De capaciteit van één Massive Mimo antenne wordt dus 8 tot 16 maal groter dan een 4G LTE antenne! Hierdoor kunnen veel meer verbindingen gemaakt worden. Dit is nodig om de groei door toenemend dataverkeer en het Internet of Things (IoT) mogelijk te maken.
Naast de toepassing van Massive Mimo is er het plan om voor 5G is heel veel kleine antennes te plaatsen. De hoge frequenties van de kleine antennes maken snel en veel dataverkeer mogelijk. Maar hogere frequenties reizen minder ver. Daarom is voor 5G een uitbreiding van het aantal antennes nodig. In stedelijke gebieden zal er iedere 50 tot 200 meter een antenne bijkomen.
Deze 5G antennes met kort bereik worden 'small cells' genoemd. Voor een soepele gebruikerservaring zijn er heel veel antennes nodig. Bomen en gebouwen zijn ingewikkelde obstakels. Het signaal valt direct weg als er geen directe zichtlijn is tussen beller en antenne.
Het plan is om tienduizenden kleine antennes in de stedelijke gebieden te plaatsen, bijvoorbeeld op bushokjes, lantaarnpalen, wegbewijzering, abri's en aan gebouwen. Er zijn zelfs plannen om antennes in rioolputten te plaatsen. Small cells met een kleiner vermogen dan 10 dBW (=10 Watt) hoeven niet geregistreerd te worden en kunnen zonder vergunning geplaatst worden.
Deze kleine antennes (small cells) komen bovenop het netwerk van antennes op de zendmasten (macro cells). De grote zendmasten werken met lagere frequenties die verder reiken, ook onder bomen, binnenshuis en op het platteland.
Volgens de Telecomindustrie wordt de hoeveelheid straling met 5G minder door het gebruik van Beamforming. Wat ze niet meenemen in die berekening, is dat er alleen al in Europa 10 miljoen antennes bij komen (die lang niet allemaal met Beamforming werken). Wat ze ook achterwege laten is dat het niet alleen om onze telecommunicatie gaat, maar om allerlei IoT dingen. Wat ze verder niet vertellen is dat de straling intenser zal zijn door hogere frequenties. Het is zonnig op het plaatje van de Telecomindustrie. In werkelijkheid regent het straling.
Alle nieuwe frequenties voor 5G komen bovenop de bestaande mobiele netwerken. De straling in de ether stapelt zich op. Tel daarbij op de Internet satellieten van Elon Musk 🔗 en Amazon 🔗 en de Internet balloons van Google 🔗 en je weet één ding zeker: De hoeveelheid straling neemt exponentieel toe. De gehele aarde wordt gevangen in een web van straling. Vluchten kan niet meer.