Meer Antennes


Op dit moment staan er meer dan 47.000 antennes (bijna 19.000 antenne installaties) in Nederland. Dit aantal zal met de uitrol van 5G exponentieel omhoog gaan. Het kabinet wil een 5G-mast op elke straathoek.

Bestaande netwerken


De antennes voor de bestaande netwerken blijven grotendeels werken. Wel gaat iedere provider een ouder netwerk uitzetten. Vodafone stopte 3 februari 2020 met het 3G netwerk, KPN doet dat januari 2022. T-Mobile zet het 2G netwerk uit in november 2020.

Drie nieuwe 5G netwerken


Toch zal het aantal antennes toenemen, al was het alleen al omdat iedere provider een eigen landelijk dekkend netwerk moet neerzetten. De antennes voor 5G komen bovenop het huidige aantal van ruim 45.000. Iedere provider die meedoet zal eigen 5G antennes gaan plaatsen.

Antennes met grotere capaciteit


Voor 5G wordt gebruik gemaakt van Massive Mimo. Waar vroeger een zender 4 antennes bevatte, is dat bij Massive Mimo 32 of 64 antennes. De capaciteit van één Massive Mimo antenne wordt dus 8 tot 16 maal groter dan een 4G LTE antenne! Hierdoor kunnen veel meer verbindingen gemaakt worden. Dit is nodig om de groei door toenemend dataverkeer en het Internet of Things (IoT) mogelijk te maken.

Kleine antennes (small cells)


Naast de toepassing van Massive Mimo is er het plan om voor 5G is heel veel kleine antennes te plaatsen. De hoge frequenties van de kleine antennes maken snel en veel dataverkeer mogelijk. Maar hogere frequenties reizen minder ver. Daarom is voor 5G een uitbreiding van het aantal antennes nodig. In stedelijke gebieden zal er iedere 200 meter een antenne bijkomen.

Deze 5G antennes met kort bereik worden 'small cells' genoemd. Voor een soepele gebruikerservaring zijn er heel veel antennes nodig. Bomen en gebouwen zijn ingewikkelde obstakels. Het signaal valt direct weg als er geen directe zichtlijn is tussen beller en antenne.

Er komen tienduizenden kleine antennes in de stedelijke gebieden, bijvoorbeeld op bushokjes, lantaarnpalen, wegbewijzering, abri's en aan gebouwen. Er zijn zelfs plannen om antennes in rioolputten te plaatsen. Small cells met een kleiner vermogen dan 10 dBW (=10 Watt) hoeven niet geregistreerd te worden en kunnen zonder vergunning geplaatst worden.

Deze kleine antennes (small cells) komen bovenop het netwerk van antennes op de zendmasten (macro cells). De grote zendmasten werken met lagere frequenties die verder reiken, ook onder bomen, binnenshuis en op het platteland.

Aan het begin van 2020 heeft het Antennebureau een nieuwe rekenwijze geïntroduceerd. Er wordt niet meer gesproken over het aantal antennes, maar over het aantal antenne-installaties. De aanpassing heeft ervoor gezorgd dat het aantal van 47.000 antennes -op papier- is teruggebracht tot 18.789.

LTE t.o.v. 5G Massive Mimo antennes
Schematische schets van de nieuwe situatie
Meer frequenties 5G resulteert in breder spectrum
Het kabinet wil een 5G-mast op elke straathoek - Het Parool

Video Bronnen:


Massive MIMO

Met de uitrol van 5G komt er een nieuw type antenne, de Massive MIMO. Multiple Input, Multiple Output is de betekenis van MIMO. Met dit type antenne kunnen veel meer connecties verwerkt worden. De grote hoeveelheid simultane datastromen zorgen voor veel interferentie en daarom wordt tegelijk met massive MIMO ook Beamforming geïntroduceerd, waarmee het probleem van interferentie opgelost wordt.

Beamforming en Massive MIMO worden op dit moment in Nederland getest, ook op het netwerk van 4G. Het gebruik van deze techniek is niet voorbehouden aan 5G en kan los daarvan worden uitgerold.

Door de toename van het aantal connecties kunnen allerlei apparaten van het Internet of Things (het IoT) aangesloten worden. Massive MIMO maakt het smartgrid mogelijk.


Beamforming

Het nieuwe type antenne dat gebruik maakt van Massive MIMO, kan door middel van Beamforming bundels straling richten op specifieke gebruikers. Voor beamforming wordt gebruik gemaakt van phased array antennes 🔗. Hierdoor wordt straling beter gericht en is er minder last voor anderen in de omgeving. Dat lijkt mooi, maar is het niet.

Wat niet wordt verteld, is dat deze techniek ook gebruikt kan worden als wapen. De techniek is gebaseerd op een militaire wapen. Het wordt een 'active denial system' genoemd en is ontwikkeld door de Militaire Industrie. Met 5G is populatie- en mindcontrol mogelijk.

Bovenstaand filmpje van de industrie laat zien hoe het werkt. Niet alle antennes zullen gebruik maken van Beamforming. Veel antennes zullen gewoon op de ouderwetse manier in de rondte blijven stralen.


Promotiefilm Nokia over Massive MIMO

Glimpse of Live 5GNR connection over Massive MIMO and 5G use cases - Nokia


Promotiefilm Massive MIMO & Beamforming

Massive MIMO and 3D Beamforming Technology for 5G Antenna - Comba Telecom


Promotiefilm Small Cells

Small cells in straatmeubilair & riool - Kathrein USAVERKOOPPRAATJES VAN DE INDUSTRIE

Schematische schets van de nieuwe situatie

Volgens de Telecomindustrie wordt de hoeveelheid straling juist minder met 5G vanwege Beamforming. Wat ze in die berekening niet meenemen is dat er tienduizenden antennes bijkomen, en niet al die antennes werken met Beamforming. Wat ze ook achterwege laten is dat het niet alleen om onze telecommunicatie gaat, maar om allerlei IoT dingen, ook zelfrijdende auto's. Alle dingen stralen zich een ongeluk in de toekomst. Wat ze verder niet vertellen is dat de straling intenser zal zijn door het gebruik van hogere frequentiebanden. En wat ze zeker niet zullen vertellen is dat de Millimeter waves van 5G in het gebied komen waar ons lichaam en geest bestuurt kunnen worden. Best wel een eng idee als je weet dat 5G ontwikkeld is door het Amerikaanse leger. Het is zonnig op het plaatje van de Telecomindustrie. In werkelijkheid regent het straling, worden de bomen die in de weg staan gekapt en zal er geen vlinder meer in de lucht vliegen.

No place to hide


Alle nieuwe antennes voor 5G komen bovenop de bestaande netwerken van 2, 3 en 4G. Wellicht dat 3G (UMTS) gaat vervallen, maar dat is nog niet duidelijk. Tel daarbij op de Internet satellieten van Elon Musk 🔗 en Amazon 🔗 en de Internet balloons van Google 🔗 en je weet één ding zeker: De hoeveelheid straling neemt exponentieel toe. De gehele aarde wordt gevangen in een web. Vluchten kan niet meer.HUIDIGE ANTENNES IN NEDERLAND | waar staan ze?

Kaart Antenneregister

Officiële kaart met alle antennes in Nederland
2G (GSM), 3G (UMTS), 4G (LTE) en IoT.
Het Antenneregister 🔗

Ga voor de 5G-testlocaties naar de pagina over 5G

Kaart 4Gmasten.nl

Interactieve kaart met antennes per provider
Zendmasten van 2G, 3G, 4G en 5G van KPN, T-Mobile, Tele 2 en Vodafone.
4G Masten.nl 🔗Bronvermeldingen - Flyer 5G is niet oké

Er is reden tot ongerustheid over 5G. De vijfde generatie van het mobiele netwerk wordt gepresenteerd als een supersnel en ideaal alternatief voor 4G. Door 5G & het Internet of Things (IoT) wordt alles met elkaar verbonden. Dat klinkt handig, maar is al die draadloze straling veilig? 268 wetenschappers & artsen zeggen van niet. Zij roepen op om 5G te stoppen!

De straling van 5G komt dichter bij huis en wordt intenser. In stedelijke gebieden komt er om de 200 meter een antenne, bijv. in lantaarnpalen. Daarnaast zal er gewerkt gaan worden met hogere frequenties voor grotere snelheid.

Al die antennes, mobieltjes en slimme apparaten zullen draadloos heel veel data uitwisselen. Het groeiende dataverkeer zal leiden tot fors hogere energiekosten. 5G leidt tot meer CO2 uitstoot.

Het dagelijks leven zal met het IoT kwetsbaarder worden. De slimme apparaten kunnen doelwit worden van spionage of cybercrime. 5G betekent ook minder veiligheid & privacy.

zet de feiten op een rij
5G is niet oké


5gisnietoke.nl/ 2020/ info & contact