Met 4G is het dataverbruik met 80% gestegen. Als netwerken sneller zijn, wordt er meer data verbruikt. Inmiddels verstoken we volgens telecomtoezichthouder ACM per abonnement gemiddeld drie gigabyte data per maand. Met 5G wordt wederom een forse stijging in dataverkeer verwacht. Meer dataverkeer betekent meer energieverbruik.
De schattingen voor 5G lopen uiteen, maar dat er meer zal worden verbruikt is iedereen duidelijk. De Telecomindustrie vreest een veel hogere energierekening. Niet alleen vanwege de grotere hoeveelheden data, maar ook door de plaatsing van 5x meer antennes. Voor alle extra telefoonmasten, zenders en 'small cells' is energie nodig.
Ook de consument zal meer energie verbruiken omdat de nieuwe generatie 5G mobieltjes en alle IoT die zich verbindt met het smartgrid het verbruik alleen maar vergroten, nooit verkleinen.
Meer energieverbruik betekent meer CO2 uitstoot. 'Experts' zeggen dat CO2 uitstoot slecht is voor het klimaat en daarmee maakt 5G de klimaatdoelen onhaalbaar.
Volgens de Belgische emeritus-professor Alex Van den Bossche gebruikt een wifirouter per jaar net zoveel als een vriezer, een slordige 96 kWh/jaar (bron). Als je alle Wifi routers, maar ook alle slimme lantaarnpalen, GSM masten en mobieltjes bij elkaar optelt kom je tot een gigantische hoeveelheid energie die met dit draadloze netwerk opgesoupeerd wordt. Is al die energieconsumptie wel verantwoord in een tijd dat energie zo duur wordt?