Vorig jaar stierven op diverse plaatsen in Nederland vele grote sterns. Alleen al in het natuurreservaat De Petten op het eiland Texel stierven duizenden vogels. Door Ornithologen en vogelbeschermingsorganisaties werd direct gesproken dat vogelgriep de oorzaak was. Arthur Firstenberg, schrijver van 'The Invisible Rainbow' ging op onderzoek. Hij ontdekte dat bij de getroffen koloniën zendmasten stonden waar in mei 2022 aanpassingen aan gedaan waren. De hoogte, richting en sterkte van de antennes was veranderd.
Dit jaar lijkt de sternpopulatie zich te herstellen. Er broeden zo’n 9000 paar grote sterns in Nederland en Vlaanderen, en er vestigen zich ook nog steeds nieuwe broedparen. Het aantal is daarmee ongeveer de helft van dat in de laatste jaren, zo’n 19.000 paar. Ruud van Beusekom van de Vogelbescherming schrijft: "Hoopvol is dat er dit broedseizoen tot nu toe vrijwel geen sterfte door vogelgriep is vastgesteld bij de grote stern."
Opvallend is dat de sterns niet zijn teruggekeerd naar de plaatsen waar vorig jaar zovelen gesneuveld zijn. Een kolonie grote sterns zich vestigde op een nieuwe locatie: de Prins Hendrik Zanddijk op Texel. Een andere kolonie vestigde zich in de Zeehaven van Zeebrugge. Hier stierven geen vogels aan de 'vogelgriep'. Er werd gesuggereerd dat ze immuniteit zouden hebben opgebouwd.
In zijn nieuwsbrief komt Arthur Firstenberg tot een andere conclusie. Want de nieuwe broedplaatsen lijken door de grote sterns slimmer gekozen. De koloniën zijn verder verwijderd van zendmasten. De straling zal hier beduidend lager zijn, dan op de vorig jaar getroffen broedplaatsen. Het lijkt er dus juist sterk op dat de sterns eieren voor hun geld hebben gekozen en vertrokken zijn naar stralingsluwe gebieden. Maar dat zal je niet horen van de Vogelbescherming.
Jules de Corte - Het Land van de Toekomst (3'11")
Video van Frank Zweers