“5G” betekent minder Bijen & andere insecten


Straling is niet goed voor de bijen. Dit is helder gebleken uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Koblenz-Landau (bron). Bijen zijn electromagnetisch gevoelige dieren. Ze navigeren op electromagnetische straling. Bij testen werd geconstateerd dat bijen niet meer terugkeerden naar hun bijenkast als hier een draadloze telefoon in geplaatst werd (bron). Het is een mogelijke verklaring voor 'Bee colony collapse disorder'. Universiteit Wageningen heeft echter geen invloed kunnen vaststellen van EMF op bijenpopulaties (bron).

Hoogfrequente 5G straling


Uit onlangs gepubliceerd onderzoek is gebleken dat het hoogfrequente signaal van 5G de temperatuur van de antennes van insecten verhoogt (bron). Dit fenomeen werd niet met Wifi of 4G waargenomen. De extra hoge frequenties van 5G kunnen daarom zorgen voor een sterkere verstoring van de insectenpopulatie (bron).

De eerste effecten van 5G


Uit de V.S. komen berichten dat de bijen dood neervallen in de buurt van de 5G telefoonmasten. Dit is te zien in een videoverslag (bron). Begin augustus 2020 stierven er 4 miljoen bijen in een weekend. Dit gebeurde in Noord Italië, bij Brescia en Cremona (bron, bron). Noord Italië en Brescia in het bijzonder zijn voorlopers op het gebied van 5G (bron). Ook in Nederland werden in 2023 37% minder bijen geteld.

Bijen van levensbelang


Het voortbestaan van bijen hangt al aan een zijden draadje vanwege het veelvuldig gebruik van insecticiden en pesticiden (bron). Volgens diverse onderzoeken is de insectenpopulatie de afgelopen decennia sterk afgenomen. Gaat de hoogfrequente straling van 5G meehelpen aan een sterkere afname?

Een nieuwe verzamelstudie is duidelijk over het gevaar van EMF straling. De evaluatie van 83 wetenschappelijke studies komt tot de conclusie dat naast pesticiden en het verlies van habitats, de toenemende elektromagnetische straling "waarschijnlijk een negatieve impact heeft op de insectenwereld" (bron).

Bijen sterven door straling
Uit studie in Nature. Relative electric field strength in and around a mid-sagittal plane of the Honey Bee Drone at the nine studied frequencies. Grey scale shows the electric field strengths relative to 1 V/m electric field strength.
Het verschil is merkbaar. Minder insecten op de autoruiten.


UNSESCO onderzoek | de invloed van EMF op vogels & insecten


Unesco onderzoek in Nardi

Unesco onderzoek in Nardi

Unesco onderzoek in Nardi

Unesco onderzoek in Nardi

Unesco onderzoek in Nardi

Unesco onderzoek in Nardi

Unesco onderzoek in Nardi

Unesco onderzoek in Nardi

Unesco onderzoek in Nardi


Website Bronnen:Video Bronnen:


Hommeless (1 min, 2022). Wat is er aan de hand met de bijen? Lees meer over de stralingseffecten op bijen, bomen & vogels.


Bee Colony Collapse disorder (6:30 min)
Fragment uit Resonance - Beings of frequency
Video van James Russel (2012, UK).


Dode bijen onder een 5G mast (3 min)
Vaarwel goede oude Bij...
Video van Philip Sites (VS).


5G Licensed to Kill (6 min)
The Insect Inspector investigates what you are not being told about the 5G grid
Video van mickeytwonames.5G is niet oké

zet de feiten op een rij
5gisnietoke.nl/ 2023/ info & contact