2019 | OPROEP IN THE LANCET


Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet publiceerde in 2018 onderstaand artikel. Het betreft een dringende oproep van de NGO Planetary Health Alliance 🔗 om de impact van elektromagnetische straling te inventariseren. De kunstmatige straling is meer dan verduizendvoudigd. De stralingslimieten van ICNIRP, gebaseerd op thermische effecten, zijn onvoldoende om biologische effecten te beperken.


The Lancet | Planetaire elektromagnetische vervuiling


Planetaire elektromagnetische vervuiling:
het is tijd om de impact ervan te beoordelen


Terwijl de Planetary Health Alliance vooruitgaat na een productieve tweede jaarvergadering, zou een discussie over de snelle wereldwijde verspreiding van kunstmatige elektromagnetische velden nu zinvol zijn. Het meest opvallend is de deken van radiofrequente elektromagnetische straling, grotendeels microgolfstraling die wordt gegenereerd voor draadloze communicatie- en bewakingstechnologieën, omdat steeds meer wetenschappelijk bewijs suggereert dat langdurige blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische straling ernstige biologische en gezondheidseffecten heeft.

De voorschriften voor de blootstelling van het publiek in de meeste landen blijven echter gebaseerd op de richtlijnen van de Internationale Commissie voor niet-ioniserende stralingsbescherming en het Instituut voor elektrische en elektronische ingenieurs, die in de jaren negentig zijn opgericht met de overtuiging dat alleen acute thermische effecten gevaarlijk zijn. Preventie van weefselverwarming door radiofrequente elektromagnetische straling is nu bewezen niet effectief bij het voorkomen van biochemische en fysiologische interferentie. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat acute niet-thermische blootstelling het menselijk hersenmetabolisme door NIH-wetenschappers, elektrische activiteit in de hersenen en systemische immuunresponsen verandert.

Chronische blootstelling is in verband gebracht met verhoogde oxidatieve stress en DNA-schade en het risico op kanker. Laboratoriumstudies, waaronder grote knaagdierstudies door het Amerikaanse nationale toxicologieprogramma en het Ramazzini Institute of Italy, bevestigen deze biologische en gezondheidseffecten in vivo. Aangezien we [de Planetary Health Alliance; red.] de bedreigingen voor de menselijke gezondheid van de veranderende omgevingscondities als gevolg van menselijke activiteit aanpakken, moet de toenemende blootstelling aan kunstmatige elektromagnetische straling in deze discussie worden opgenomen.

Vanwege de exponentiële toename van het gebruik van draadloze persoonlijke communicatieapparaten (bijv. Mobiele of draadloze telefoons en WiFi of Bluetooth-apparaten) en de infrastructuur die deze faciliteert, niveaus van blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische straling rond de 1 GHz frequentieband, die meestal gebruikt voor moderne draadloze communicatie, zijn gestegen van extreem lage natuurlijke niveaus met ongeveer 1018 keer (figuur). Radiofrequente elektromagnetische straling wordt ook gebruikt voor radar, beveiligingsscanners, slimme meters en medische apparatuur (MRI, diathermie en radiofrequente ablatie).

Het is plausibel de snelst groeiende antropogene 🔗 blootstelling aan het milieu sinds het midden van de 20e eeuw, en niveaus zullen weer sterk stijgen, aangezien technologieën zoals het Internet of Things en 5G miljoenen meer radiofrequentiezenders rondom ons toevoegen.Bron: The Lancet (1 dec 2018) 🔗5G is niet oké

zet de feiten op een rij
5gisnietoke.nl/ 2023/ info & contact