Kunstmatige Intelligentie (AI) is wereldwijd in opmars en wordt gepresenteerd als dé motor achter innovatie, efficiëntie en economische groei. Maar AI brengt ook grote risico’s en ethische dilemma’s met zich mee, zeker in combinatie met 5G, het Internet of Things (IoT) en grootschalige data-analyse.
AI is het vermogen van computersystemen om taken uit te voeren die normaal menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, redeneren, herkennen van patronen, taalverwerking en besluitvorming. Voorbeelden zijn ChatGPT, gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s en voorspellende algoritmes.
5G-netwerken maken het mogelijk om enorme hoeveelheden data razendsnel te versturen tussen miljarden apparaten en centrale AI-systemen. Zonder 5G geen real-time AI-toepassingen zoals autonome voertuigen, slimme steden, gezichtsherkenning en grootschalige surveillance.
Steeds meer wetenschappers, ethici en burgerrechtenorganisaties waarschuwen voor de risico’s van ongecontroleerde AI-ontwikkeling. Wie is verantwoordelijk als AI fouten maakt? Hoe transparant zijn de algoritmes? En wie controleert de macht van Big Tech en overheden?
De VN, het World Economic Forum (WEF) en grote techbedrijven sturen aan op een wereld waarin AI centraal staat in bestuur, economie en samenleving. Dit roept vragen op over democratische controle, mensenrechten en de rol van burgers.